Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού είναι το καρπούζι. Τι ξέρουμε για αυτό το φρούτο και τι πρέπει να γνωρίζεις;
ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ
Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, η λάβρα του καλοκαιριού αργοσβήνει μέσα στην κατακόκκινη και ζουμερή σάρκα του, και όσο η μελωμένη γλύκα του ψεκάζει τον ουρανίσκο σου, τόσο θες να κρατήσεις την γεύση του για πάντα. Ο λόγος για το απόλυτο σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, το καρπούζι!
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Τα καυτά μεσημέρια του Αυγούστου, πότε στο μπαλκόνι με θέα το αστικό τοπίο παρακαλώντας να φτάσουν οι μέρες για τις πολυπόθητες διακοπές, πότε στην καυτή αμμουδιά να αγκαλιάζεις μια φέτα του με τα γεμάτα αρμύρα δάχτυλά σου, τα ανέμελα απογεύματα του Σεπτεμβρίου, ύστερα από μια σιέστα ή τα βραδάκια παρέα με φίλους και κουτσομπολιό, όπου και όποτε, με όποιον και ό,τι … δεν υφίσταται καλοκαίρι χωρίς καρπούζι!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ … ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
Τι κι αν το καρπουζάκι καθιερώθηκε με αυτή την ονομασία, η οποία προέρχεται από την τουρκική λέξη «karpuz», ενώ η ίδια λέξη έχει τις ρίζες της στην περσική «harbuz», η ελληνική του ονομασία είναι «υδροπέπων». Έλκει την καταγωγή του από την νοτιοανατολική Αφρική και εμφανίζεται για πρώτη φορά 5.000 χρόνια πριν. Στην Ευρώπη η φήμη του διαδόθηκε τον 13ο αιώνα. Στην Ελλάδα τα πιο φημισμένα καρπούζια είναι της Αμαλιάδας. Η περιοχή είναι διάσημη για τα καρπούζια της.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Τα χαρακτηριστικά του διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία του, σε μέγεθος, χρώμα σάρκας και σπόρων και βέβαια σε γεύση. Οι δημοφιλέστερες στην Ελλάδα ποικιλίες είναι η μοσχάτη, η λευκόσαρκη και η ερυθρόσαρκη. Το χρώμα του φλοιού έχει αποχρώσεις του πράσινου ή και ρίγες που εναλλάσσονται ανάμεσα σε ανοιχτό και σκούρο πράσινο, είναι σκληρό και λείο σε υφή και το πάχος του ισούται περίπου με ένα εκατοστό. Εσωτερικά η σάρκα του είναι κόκκινης απόχρωσης με πολλούς μαύρους ή άσπρους σπόρους, μαλακή σε υφή, με αρωματική και γλυκιά γεύση, και ο φλοιός εσωτερικά είναι άσπρος.
Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Τροφή εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία, το καρπούζι περιέχει 90% νερό, 6% ζάχαρη, βιταμίνες Α, Β6 και C, λυκοπένιο (τα ερυθρόσαρκα καρπούζια), κάλιο, φυτικές ίνες, αμινοξύ κιτρουλίνη, καροτινοειδή. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, φημίζεται για την διουρητική του δράση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποτοξίνωση του οργανισμού, αρκεί να καταναλώνεται πριν ή μετά την κατανάλωση του γεύματος, ώστε να μην διαταράσσεται η διαδικασία της πέψης.
ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Ηχηρές εκφωνήσεις του τύπου «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» από ένα μεγάφωνο που αντηχεί στις γειτονιές και κόσμος να συνωστίζεται γύρω από το φορτηγάκι που κουβαλά ένα πράσινο βουνό από καρπούζια είναι γνώριμη εικόνα.
Ποια είναι όμως τα μυστικά για να μην σας βγει μάπα το καρπούζι;
Τα βασικά κριτήρια είναι η όψη, το χρώμα και ο ήχος του. Πρέπει να είναι συμμετρικό και σφιχτό, ενώ δεν πρέπει να έχει ρωγμές και χτυπήματα (ελάχιστες γρατσουνιές δεν είναι πρόβλημα). Μην επιλέγεις καρπούζια που δεν έχουν ωριμάσει, γιατί εφόσον κοπούν διακόπτεται και η διαδικασία ωρίμανσής τους. Τα γινωμένα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα. Τα ώριμα καρπούζια πρέπει να είναι βαριά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Αν υπάρχει δυνατότητα κοπής του, πρόσεξε να έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ζαχαρωμένη σάρκα, ελαφρώς τραγανή υφή και γλυκιά αρωματική γεύση.