diaita-dieta-diatrofi-ti-kano-lathos-soma-ugeia-sinitheies-kanones-fagito-eisaimonadikigr

Κάνεις δίαιτα; Τα λάθη που κάνεις και δεν χάνεις κιλά

Εσύ γνωρίζεις ποια είναι τα λάθη που κάνεις και δεν χάνεις κιλά ενώ κάνεις δίαιτα; Ποια πράγματα πρέπει να προσέξεις καλύτερα και να δώσεις βάση;

 

Λάθη που κάνεις και δεν χάνεις κιλά

diatrofi-igeia-diaita-dieta-soma-ugeia-kanones-eisaimonadikigr

Για λίγο ξεχάστε τους συνδυασμούς τροφών, το διαρκές μέτρημα θερμίδων, τις καύσεις, τους γλυκαιμικούς δείκτες. Το τελευταίο trend στη διαιτολογία έχει να κάνει με την μελέτη των «συμπεριφορών της διατροφής», το πού, το πότε, το πώς και το με ποιον τρώμε τι. Και υποστηρίζει πως υπάρχει μία σειρά άγνωστων «περιβαλλοντικών» δεικτών που προκαλούν την πολυφαγία.

 



 

 

Η  Ψ Υ Χ Ο Λ Ο Γ Ι Α  Τ Η Σ  Δ Ι Α Ι Τ Α Σ

psixologia-diaitas-soma-ugeia-diatrofi-eisaimonadikigr

 

Ο παράγοντας «μερίδα». Το πόσο τρώμε εξαρτάται, από μεγάλο μέρος, από το πόσο φαγητό βρίσκεται στο πιάτο μας. Ή, με άλλα λόγια, όλοι μας τρώμε ανάλογα με τη «μερίδα» -όσο μεγαλύτερη η μερίδα τόσο περισσότερο τρώμε.

 

Ο παράγοντας «συντροφιά». Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως όσοι τρώνε παρέα με έναν φίλο ή συγγενή έχουν την τάση να τρώνε κατά 33% περισσότερο από όσο θα έτρωγαν μόνοι τους. Επίσης, οι γυναίκες έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο όταν βγαίνουν παρέα με έναν άντρα παρά σε ένα τυπικό girls’ night out.

 

Ο παράγοντας «άγχος». Το άγχος μπορεί πολλές φορές να μας οδηγήσει στο ψυγείο. Όπως καταλαβαίνετε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, η παχυσαρκία δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.

 

 

Για περισσότερες συμβουλές υγείας δες εδώ

 

 

Ο παράγοντας «ποικιλία». Όσο μεγαλώνει η ποικιλία τόσο αυξάνεται η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σχετίζεται με την εξέλιξη του είδους. Πιο απλά, η ανάγκη μας για ποικιλία είναι ένα εργαλείο επιβίωσης για είδη παμφάγα, όπως εμείς, με μεγάλες και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

 

Ο παράγοντας «εγγύτητα». Το να είναι απλώς κανείς κοντά στην τροφή μπορεί να γεννήσει αισθήματα βουλιμίας και να μας κάνει να φάμε περισσότερο από το κανονικό.

 

Ο παράγοντας «θέα». Η θέα της τροφής από μόνη της προκαλεί νευροχημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, που ανοίγουν την όρεξη. Κρύψτε τα σνακ, βάλτε φρέσκα φρούτα στο τραπέζι. Μην διαβάζετε τον κατάλογο με τα desserts, με τα «γλυκά», υποβλητικά ονόματα. Ανάψτε τα φώτα. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα σκοτεινά δωμάτια «σβήνουν» και τις αναστολές μας μπροστά σε ένα μπολ με παγωτό.

 

Ο παράγοντας «χρόνος». Το χειμώνα, το αυξημένο κρύο, η μικρότερη διάρκεια της ημέρας και το λιγότερο φως επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, και πιο συγκεκριμένα τη μελατονίνη, κι έτσι μειώνεται η ενεργητικότητά μας. Επίσης τα επίπεδα τη γλυκόζης πέφτουν και η όρεξή μας αυξάνεται. Γι΄αυτό, η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει κανείς δίαιτα είναι από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Post Author: Eisaimonadikigr